10 insecticide naturale ușor de preparat, din ingrediente la îndemână
Dacă vă place să aveți o grădină de legume sau de flori, probabil că vă confruntați cu problema insectelor dăunătoare care vă pot distruge recolta sau frumusețea plantelor. În loc să apelați la insecticide chimice care pot fi nocive pentru sănătatea voastră și a mediului, puteți încerca să preparați acasă niște insecticide naturale din ingrediente la îndemână. Acestea sunt eficiente împotriva multor tipuri de dăunători și nu afectează plantele benefice sau solul. În plus, sunt ieftine și ușor de făcut.
Iată 10 rețete de insecticide naturale pe care le puteți folosi în grădina voastră
1. Spray cu săpun și ulei.
Acesta este un insecticid general care ucide majoritatea insectelor prin sufocare. Aveți nevoie de 225 g de săpun de rufe și 9 litri de apă. Dizolvați săpunul în apă și stropiți plantele. Lăsați soluția să se usuce pe plante o zi, apoi clătiți-le cu apă curată. Puteți păstra soluția în frigider.
2. Spray cu ardei iute.
Acesta este un insecticid eficient împotriva omizilor, care nu suportă iuțeala ardeilor. Aveți nevoie de o cană de fulgi uscați de ardei iute sau două căni de ardei iuți proaspeți, tocați mărunt, și 500 ml de apă. Amestecați ardeii iuți cu apa într-un blender, apoi turnați soluția într-o sticlă cu pulverizator. Stropiți plantele cu acest spray.
3. Ceai de pelin.
Insecticid natural care ține departe melcii și iepurii, dar și afidele, musculița albă și muștele care atacă leguminoasele. Aveți nevoie de o cană de ardei iuți tocați mărunt, o cană de pelin și 6 căni de apă. Puneți o cană de apă în blender, adăugați ardeii iuți și pelinul și mixați bine. Turnați amestecul într-o cratiță și adăugați restul de apă. Fierbeți soluția până dă în clocot, apoi opriți focul și lăsați-o să se infuzeze o oră cu capacul pus. Strecurați ceaiul și pulverizați-l pe plante.
4. Macerat de tătăneasă.
Acesta este un insecticid natural care conține potasiu și azot și ajută plantele să se dezvolte mai bine și să reziste la boli. Aveți nevoie de un kilogram de frunze de tătăneasă pe care le tăiați în bucăți mici înainte ca planta să înflorească. Puneți frunzele într-o găleată de 10 litri și turnați apă peste ele. Lăsați-le la macerat timp de 14 zile, amestecând din când în când. După aceea, diluați maceratul cu apă în proporție de 1 la 15 (un litru de macerat la 15 litri de apă) și stropiți plantele cu această soluție.
5. Macerat de usturoi.
Usturoiul este un aliat de nădejde în lupta cu insectele dăunătoare, deoarece conține sulf, care le respinge. Pentru a prepara acest insecticid natural, ai nevoie de 100 g de usturoi pisat și un litru de apă. Amestecă usturoiul cu apa și lasă-l la macerat timp de 24 de ore. Apoi strecoară soluția și pune-o într-un pulverizator. Poți adăuga și câteva picături de detergent lichid pentru a spori efectul. Pulverizează soluția pe plantele atacate de dăunători o dată pe săptămână.
6. Infuzie de coji de banane.
Cojile de banane sunt bogate în potasiu, un element esențial pentru dezvoltarea plantelor. De asemenea, ele au proprietăți insecticide și fungicide, care combat afidele, tripsii, ciupercile și alte boli ale plantelor. Pentru a prepara acest insecticid natural, ai nevoie de cojile de la 4-5 banane și 2 litri de apă. Fierbe cojile de banane în apă timp de 15 minute, apoi lasă-le să se răcească. Strecoară infuzia și pune-o într-un pulverizator. Pulverizează soluția pe plantele afectate o dată la două săptămâni.
7. Decoct de rostopască.
Rostopasca este o plantă medicinală cu multiple beneficii pentru sănătate, dar și pentru grădină. Ea are proprietăți insecticide, fungicide și bactericide, care o fac eficientă împotriva gândacilor japonezi, melcilor, afidelor, ploșnițelor și altor dăunători. Pentru a prepara acest insecticid natural, ai nevoie de 100 g de frunze și flori de rostopască și un litru de apă. Fierbe planta în apă timp de 20 de minute, apoi lasă-o să se infuzeze până se răcește. Strecoară decoctul și pune-l într-un pulverizator. Pulverizează soluția pe plantele atacate o dată pe săptămână.
8. Macerat de coada-calului.
Coada-calului este o altă plantă medicinală cu efecte benefice pentru plante. Ea conține siliciu organic, care întărește rezistența plantelor la boli și dăunători. De asemenea, ea are proprietăți insecticide și fungicide, care combat afidele, acarienii, făinarea și putregaiul cenușiu. Pentru a prepara acest insecticid natural, ai nevoie de 100 g de coada-calului uscată sau proaspătă și un litru de apă. Pune planta în apă și las-o la macerat timp de 24 de ore. Apoi fierbe soluția timp de 30 de minute și las-o să se răcească. Strecoară maceratul și pune-l într-un pulverizator. Pulverizează soluția pe plantele afectate o dată la două săptămâni.
9. Infuzie de mentă.
Menta este o plantă aromată cu proprietăți insecticide și repelente, care alungă muștele albe, furnicile, moliiile și alte insecte dornice să se hranească cu plantele tale. Pentru a prepara acest insecticid natural, ai nevoie de 50 g de frunze proaspete sau uscate de mentă și un litru de apă clocotită. Pune frunzele într-un vas mare și toarnă apa fierbinte peste ele. Lasă-le să se infuzeze timp de 10 minute, apoi strecoară infuzia și pune-o într-un pulverizator. Pulverizează soluția pe plantele atacate o dată pe zi.
10. Spray cu bicarbonat de sodiu și oțet.
Bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt doua ingrediente la îndemânâ care au proprietati insecticide si fungicide foarte puternice si pot fi folosite pentru a combate bolile si daunatorii plantelor tale.Pentru a prepara acest spray natural ai nevoie doar sa amesteci intr-un pulverizator un litru si jumatate apa ,o lingura bicarbonat si doua linguri otet .Pulverizeaza solutia pe plantele afectate o data la trei zile .