Cultivarea mazării de toamnă. Care sunt avantajele și cum se face?
Ne pregătim de cultivarea mazării de toamnă în curând. Daca nu aveați de gând s-a faceți poate articolul vă va răzgândi. După ce toamna eliberăm paturile în grădina de legume, înainte de a începe însămânțarea altor culturi de legume, este necesar să facem un plan de semănat și să respectăm parcelele stabilite și relațiile de bună vecinătate din grădină.
Mazărea este o plantă care se seamănă mai ales primăvara devreme deoarece tolerează bine temperaturile mai scăzute. O recoltăm la începutul verii și acolo se termină cultivarea ei. Nu tolerează bine temperaturile ridicate, așa că este rar cultivată în lunile de vară.
Cultivarea mazării de toamnă. Avantaje
Se poate întâmpla ca însămânțarea de primăvară să fie amânată din cauza mai multor ploi abundente, iar din moment ce mazărea nu poate rezista la temperaturi ridicate se poate întâmpla ca recolta să lipsească. Așa că, cu siguranță este bine să încercați însămânțarea de toamnă.
O mare problemă pentru cultura de mazăre în general o reprezintă diferitele boli la care mazărea este susceptibilă, cum ar fi mana și făinarea. Cu toate acestea, cultivarea mazării de toamnă este o alegere excelentă din două motive:
- Primul este că mazărea tânără însămânțată toamna, care ajunge primăvara devreme la vânzare, are un preț de piață mai mare decât cele semănate primăvara.
- Pe lângă profitul material mai mare, un alt beneficiu este că plantele tinere de mazăre părăsesc terenul devreme și îl lasă liber pentru cultivarea altor culturi de legume, îmbogățind astfel solul cu azot
datorită bacteriilor care fixează azotul pe rădăcini și trăiesc acolo.
Daca v-ați hotărât pentru cultivarea mazării de toamnă, iată câteva sfaturi pentru succes.
Cum se face cultivarea mazării de toamnă
Semănatul de toamnă a mazării ar trebui să se facă de la mijlocul până la sfârșitul lunii octombrie. Motivul constă în faptul că plantele pot apoi să prindă rădăcini suficient până la primele înghețuri de iarnă, să crească până la aproximativ 5 până la 7 centimetri în înălțime și să dezvolte câteva frunze.
Pregătirea solului
Solul trebuie să fie mediu ușor și drenat, de preferință cu o valoare a pH-ului de 6,5 până la 7,2. Trebuie să aibă o structură sfărâmicioasă pentru ca planta să prindă cât mai bine rădăcini.
Este necesar să arați solul înainte de însămânțare, la o adâncime de 30 de centimetri. Folosiți cazmaua pentru o parcelă mică sau motocultorul pentru o suprafață mai mare.
De asemenea, înainte de însămânțarea mazării, gunoiul de grajd nu trebuie aplicat pe sol, deoarece gunoiul de grajd duce la crearea unei cantități mari de masă verde și puține păstăi în mazăre.
Dacă nu există precipitații sau sunt prea puține, solul trebuie udat după însămânțare.
Alegerea semințelor pentru cultivarea mazării de toamnă
Alegeți soiuri cu semințe rotunde sau netede, deoarece prezintă o toleranță mai bună la temperaturi mai scăzute.
Pregătiți și o cantitate mai mare de semințe decât pentru semănatul de primăvară deoarece trebuie să vă pregătiți pentru eșecul unui anumit număr de plante din cauza temperaturilor scăzute ca în cazul tuturor culturilor de toamnă.
Mazărea nu tolerează monocultura, așa că ar trebui să fie semănată pe aceeași parcelă abia după patru sau cinci ani. Puteți planta mazăre pe parcele unde au fost porumbul, cartofii, roșiile si ardeii.
Temperatura de încolțire
Mazărea încolțește la o temperatura de 6 grade, iar temperatura optimă pentru germinarea semințelor este de 16 grade. Ea tolerează temperaturi cu mult sub zero si pana la -8 grade.
Când vorbim despre condițiile climatice, ar trebui să acordați atenție protecției plantelor timpurii de mazăre cu mulci sau agrotextil în timpul zilelor și nopților reci de iarnă.
In zonele cu clima mai blânda, mazărea poate fi semănată toamna si chiar la sfârșitul verii. De obicei este vorba despre semănatul succesiv la intervale de 7-8 zile pentru ca recolta să dureze cât mai mult.
Astfel, în anumiți ani, mazărea poate fi însămânțată, cu irigații regulate,
deja la sfârșitul lunii iulie, la începutul lunii august. Mai sigur însă este semănatul de mazăre planificat de la începutul toamnei până în februarie.
Distanța de plantare
Se seamănă la o adâncime de 4 până la 5 centimetri. Distanța dintre rânduri este de 15 până la 20 de centimetri, în timp ce distanța dintre plante este de 6 centimetri.
Dacă semănați soiuri înalte de mazăre, este necesar să le asigurați cu spalier. De obicei, mazărea se apucă de ea singură, dar o poți lega și tu.
Ceea ce este de asemenea util, poate fi folosită această plasă care este folosită în mod normal pentru cultivarea castraveților.
După încolțire, este bine să mulciți solul din jurul plantelor, ceea ce le va proteja în lunile reci de iarnă.
Îngrijirea culturii
Când mazărea crește aproximativ 15 cm, trebuie acoperită cu paie,
pentru a reține umiditatea în sol pentru a dezvolta mai bine sistemul radicular.
De asemenea, este necesar să scoatem buruienile încolțite, dar care nu sunt prea multe dacă acoperim în mod regulat solul cu ceva material organic precum paie sau fân.
Când mazărea începe să înflorească, trebuie udată o dată pe săptămână pe vreme uscată. La sfârșitul lunii mai ne putem aștepta să recoltăm primele păstăi de mazăre. Soiurile pitice au de obicei până la trei recolte, cândva până la sfârșitul lunii iunie, când tulpina începe să se usuce.
După terminarea recoltării se îndepărtează apoi tulpinile cu foarfeca de grădină și se depozitează în compost, lăsând rădăcinile bogate în azot în soli. Ele devin bază pentru alte culturi care au nevoie de mult azot pentru dezvoltare.
Evitați să plantați ceapă albă și roșie, arpagic și praz lângă mazăre. Aceste plante tind să depășească și să împiedice creșterea plantelor. Mazărea crește bine dacă este plantată cu castraveți, morcov, ridichi, cartofi și napi.
Pentru a profita la maximum de azotul liber din sol după cultivarea mazării, plantați verdeață pentru frunze sau roșii, ardei, ardei iute, vinete și cartofi.
Dacă ați cultivat mazăre de care sunteți forte mulțumit, pentru a economisi bani și pentru a crește mazărea gratuit sezonul următor, lăsați păstăile să se usuce pe plantă până când devin maro și fragile. Apoi alegeți boabele și păstrați-le într-un borcan închis în cămară până la următoarea cultură.
Sper că acest articol a fost util și că veți încerca cultura mazării de toamnă pentru a vă bucura de boabele dulci și fragede la începutul primăverii.