Sfaturi practice pentru producerea răsadurilor cu succes garantat
Deși nu este necesar să începeți cu producerea răsadurilor atunci când vă planificați grădina de legume, aceasta are mai multe avantaje. Este mai ieftin, vă oferă mult mai multe opțiuni pentru varietate și vă ajută să știți exact ce a fost implicat în creșterea plantei de la sămânță până la recoltare.
Răsădirea este un proces destul de simplu și necesită doar puțin echipament și puține cunoștințe pentru a vă oferi tot ce aveți nevoie pentru a vă crește cu succes și cu încredere plantele din semințe.
Trebuie să semăn semințele în interior?
Semănarea semințelor în interior vă permite să începeți mai timpuriu în climatele mai reci. În timp ce unele semințe se descurcă cel mai bine atunci când sunt însămânțate direct după trecerea înghețului, multe, multe semințe au nevoie de acest început timpuriu, de producerea răsadurilor mai devreme pentru a crește până la recoltare înainte de a deveni vremea din nou prea rece.
Roșiile și ardeii, de exemplu, sunt originare din climatele mai calde, așa că în zonele de grădinărit mai reci, dacă ar fi să așteptați să le semănați direct în mai, multe nu ar fi gata de recoltat decât după primul îngheț de la începutul lunii octombrie.
Începeți cu o cantitate mică
O mică notă pentru a vă avertiza, cel mai bine este să începeți cu puțin atunci când abia începeți proiectele de grădinărit. Evident, odată cu experiența veți crește și cantitatea de semințe răsădite, în funcție de nevoi.
Începeți cu semințe care vor crește în plante pe care le veți mânca în primul rând. Și în al doilea rând, începeți plantele din semințe care sunt ușor de cultivat, astfel încât să puteți câștiga încrederea de care aveți nevoie.
Începeți cu plante precum roșii, gălbenele și busuioc pentru primele voastre încercări de a începe să aibă cel mai mare succes.
Citiți detaliile de pe pachetul cu semințe
Primul pas va fi să citiți pachetul de semințe. Acest pachet conține toate informațiile de care veți avea nevoie despre când, unde și cum să plantați semințele.
Cele mai importante informații conținute în pachet sunt când și unde. Pe unele pachete de semințe vor spune „începeți în interior cu 6-8 săptămâni înainte de ultimul îngheț”. Pe cele mai multe veți găsi un mic grafic care arată luna de însamânțare, de transplantare și de recoltare. Puteți folosi acest ghid pentru a ști când ar trebui să începeți să vă semănați semințele în interior.
Unele pachete vor spune că nu este recomandat să plantați în interior, acelea le veți păstra direct pentru semănat când va veni momentul.
Alegerea recipientului potrivit pentru producerea răsadurilor
Orice recipient care are o adâncime de cel puțin 5 cm și are niște găuri de drenaj va funcționa bine.
Vă puteți crea propriile recipiente pentru pornirea semințelor sau puteți achiziționa tăvi pentru răsaduri special făcute în acest scop. O altă opțiune grozavă de luat în considerare este reciclarea tuburilor de carton de la hârtia igienică sau ziare vechi și chiar cartoanele de ouă. Ghivecele din hartie și carton sunt biodegradabile și pot fi îngropate odata cu rasadurile.
Variantele de magazin constau în tăvi alveolare de plastic cu număr variat de celule sau ghivece de turbă care se pun cu totul în pământ când crește planta. Mai există și varianta de tavă de plastic dar plantele cresc îngrămădite și se încurcă rădăcinile. Se poate folosi pentru semințe de verdețuri.
Cum se face producerea răsadurilor
Pentru un rezultat garantat e bine să nu folosiți orice tip de pământ ci din cel special pentru răsaduri. Continutul său in substante nutritive asigură înrădăcinarea sigură și dezvoltarea corectă a rădăcinilor.
Umpleți recipientele alese cu pământ până sus. Udați cu o stropitoare mică fină. Odată ce ați umplut recipientele veți începe să vă semănați semințele.
E bine să utilizați informațiile din pachetul de semințe pentru a ști cât de adânc să plantați semințele. Unele semințe vor fi pur și simplu presărate deasupra, altele le veți planta la câțiva cm adâncime.
Cel mai ușor este să folosiți un diblu, un pix sau chiar degetul, pentru a face mici adâncituri în sol pentru a semăna semințele. Semănați două până la trei în fiecare gaură. Odată ce răsadurile au apărut, dacă au germinat toate semințele, puteți pur și simplu să le răriți; luați o pereche de foarfece și să le tăiați pe celelalte sau două care au apărut.
Acoperiți ușor semințele cu pământ, stropiți-le ușor cu apă, acoperiți-le cu folie de plastic sau cu un capac de plastic pentru a accelera germinația și așteptați până când începeți să vedeți răsadurile (menținând mediu umed, dar nu saturate). Odată ce chiar și un răsad începe să iasă, trageți complet folia.
Oferiți lumină adecvată
Lipsa luminii este una dintre cele mai mari greșeli de pornire a răsadurilor. Lumina insuficientă are ca rezultat răsaduri alungite sau chiar răsaduri moarte.
Lumina artificială vă poate ajuta să vă asigurați că răsadurile primesc o lumină adecvată. Veți dori să păstrați luminile la aproximativ 10 cm deasupra vârfului răsadurilor, aprinse timp de 15-16 ore pe zi.
Indiferent de lumina pe care o alegeți, amintiți-vă că răsadurile au nevoie de întuneric pentru a se putea odihni și ele. Aproximativ 8 ore pe zi de întuneric sunt adecvate.
Udarea și întreținerea răsadurilor
Veți dori să lăsați răsadurile să se usuce ușor între udari. Scopul este de a menține amestecul umed, dar nu saturat. O sticlă cu pulverizator sau o stropitoare mică va fi mai mult decât adecvată.
Dacă vedeți mucegai care se dezvoltă pe pământ, solul a fost lăsat udat prea mult. Cea mai bună soluție pentru aceasta este să nu udați pentru câteva zile și să puneți un ventilator deasupra răsadurilor pentru a crește fluxul de aer.
Verificați răsadurile zilnic
Cel mai bun mod de a ține evidența răsadurilor este să vă asigurați că le verificați în fiecare zi. Majoritatea răsadurilor se încep cu aproape două luni, sau mai mult, înainte de fi transplantate în grădină. Deci vă trebuie răbdare și atenție.
Cu aproximativ 10 zile înainte de a le planta afară veți începe un proces numit întărire. Pur și simplu așezați-le afară, într-o zonă protejată, pentru o perioadă mai mare de timp pe parcursul acestor zece zile. Începând cu doar câteva ore și crescând zilnic până când sunt lăsate afară peste noapte cu o zi înainte de plantare.
Acest lucru le va aclimatiza în mod corespunzător oferindu-le multă putere pentru a supraviețui cu succes transplantului.