10 flori pentru combaterea dăunătorilor de plantat în grădină pentru a proteja culturile
Dacă vrei să ai o grădină frumoasă și sănătoasă, nu trebuie să te limitezi doar la legume și fructe. Poți să plantezi și flori care nu numai că îți vor încânta privirea, dar și te vor ajuta să protejezi culturile de dăunători. În acest articol, îți voi prezenta 10 flori pentru combaterea dăunătorilor pentru a ține la distanță insectele și bolile care pot afecta recolta.
10 flori pentru combaterea dăunătorilor
1. Crăițe (Tagetes patula)
Crăițele sunt flori populare în grădinile românești, datorită culorilor lor vii și a înfloririi lor abundente. Dar aceste plante au și alte beneficii: secretă fitoncide, substanțe care distrug agenții patogeni ai bolilor fungice, nematozii și alți dăunători mici din sol. Plantează crăițe lângă cartofi și tomate, iar acești dăunători periculoși le vor ocoli. Crăițele resping și albilița, musca ceapei, gărgărița, buha semănăturilor, molia verzei etc. Poți folosi și infuzia de crăițe pentru a trata pomii și arbuștii fructiferi afectați de afide. Toamna, crăițele mărunțite pot fi încorporate în sol: îl vor vindeca, pentru că sunt un antiseptic natural.
2. Gălbenele (Calendula officinalis)
Calendula este o altă floare care nu trebuie să lipsească din grădină. Pe lângă aspectul ei plăcut, are și proprietăți medicinale și de combatere a dăunătorilor. Calendula previne dezvoltarea putregaiului cenușiu, a piciorușului negru și a altor boli fungice. De pe parcelele de cartofi, calendula respinge cu succes gândacul de Colorado, iar de pe parcelele de varză – limacșii. Calendula plantată lângă căpșuni îl va salva de afide, luând lovitura asupra lor. Fitoncidele secretate de calendula resping acarienii și ploșnițele, țin la distanță unele omizi și multe afide. Se poate folosi și infuzie de calendula pentru tratemente.
3. Lavandă (Lavandula angustifolia)
Lavanda este o plantă aromatică și decorativă, care emană un parfum relaxant și calmant. Dar nu numai oamenii se bucură de mirosul ei: lavanda atrage albinele și fluturii, care polenizează culturile din grădină. Lavanda are și efect repelent asupra unor insecte nedorite, precum țânțarii, muștele sau molia hainelor. Plantează lavandă lângă roșii, morcovi sau salată, pentru a le proteja de dăunători precum gândacul de Colorado, musca morcovului sau melcul spaniol.
4. Busuioc (Ocimum basilicum)
Busuiocul este o plantă aromatică folosită frecvent în bucătărie pentru a da savoare preparatelor culinare. Dar busuiocul are și alte calități: este un aliat al grădinarului în lupta cu dăunatorii. Busuiocul respinge muștele albe, afidele, acarienii, nematozii și alte insecte care pot afecta culturile de legume sau fructe. Plantează busuioc lângă roșii, ardei sau vinete, pentru a le stimula creșterea și a le îmbunatăți aroma. Busuiocul se înțelege bine și cu alte plante aromatice, precum cimbru, menta sau oregano.
5. Nalbă (Malva sylvestris)
Nalba este o plantă medicinală cu flori roz-violet care se întâlnește des pe marginea drumurilor sau în locuri necultivate. Această floare frumoasă nu doar că adaugă culoare grădinii tale, dar și atrage insecte benefice, cum ar fi buburuzele și albinele. De asemenea, poate ajuta la împiedicarea atacului de afide și molii.
6. Salvia (Salvia officinalis)
Salvia este cunoscută pentru mirosul său puternic care respinge dăunătorii precum muștele, molii și melcii. Plantează salvia în apropierea culturilor tale pentru a le proteja.
7. Patlagină (Plantago major)
Deși poate fi considerată o buruiană de mulți oameni, patlagina este de fapt o plantă utilă în grădină. Atrage insectele benefice precum insectele solitare și buburuzele, care se hrănesc cu dăunători precum afidele.
8. Cosmos (Cosmos)
Aceste flori delicate atrag fluturii și albinele, care sunt polenizatori importanți pentru grădină. De asemenea, pot ajuta la controlul dăunătorilor precum afidele.
9. Crizanteme (Chrysanthemum)
Crizantemele emană un miros puternic care respinge dăunătorii precum afidele și furnicile. Aceste flori colorate adaugă un aspect plăcut grădinii și pot fi plasate în apropierea culturilor sensibile.
10. Hortensie (Hydrangea)
Această floare este apreciată pentru culorile sale variate și pentru inflorescențele mari și bogate. Hortensia are și proprietăți insecticide și fungicide, deoarece conține substanțe care resping afidele, acarienii, molii, gândacii și alte insecte dăunătoare. De asemenea, hortensia previne apariția mucegaiului și a putregaiului pe plantele din jur. Poți să plantezi hortensie lângă tomate, cartofi, varză, salată sau căpșuni.