Cum să preveniți și să combateți dăunătorii și bolile la zmeur
Zmeura este un fruct delicios și sănătos, dar și o cultură sensibilă la diverse boli și dăunători. Dacă nu luați măsuri de prevenire și combatere, puteți pierde o parte din recoltă sau chiar întreaga plantă. În acest articol, vă prezentăm dăunătorii și bolile la zmeur și cum să scăpați de acestea în mod eficient și ecologic.
Dăunătorii și bolile la zmeur
1. Rugina la zmeur
Este o boală cauzată de ciuperca Phragmidium rubi-idaei, care atacă frunzele și lastarii plantelor de zmeur. Semnele atacului se observă sub forma unor pete galben-ruginii pe frunzele și lastarii tineri de zmeur. Atacul puternic poate duce la defolierea prematură a frunzelor de zmeur.
2. Fainarea
Este o boală cauzată de ciuperca Sphaerotheca humuli și se manifestă prin acoperirea frunzelor cu un strat albicios pulverulent. Ciuperca produce rasucirea și marmorarea frunzelor de zmeur.
3. Cancerul bacterian
E transmis de bacteria Agrobacterium radiobacter, infectează plantele de zmeur prin răni umede și proaspete. Această boală cauzează ofilirea frunzelor, creșterea slabă și plantele debile.
4. Uscarea tulpinilor
Este o boală care afectează în mod semnificativ plantele de zmeur și este cauzată de ciuperca Didymella applanata. Aceasta afectează tulpinile plantelor de un an, producând leziuni violet-maronii pe ele. Pe frunze, boala se manifestă prin apariția unor pete triunghiulare maro, care se extind și pot cuprinde frunzele în întregime, ducând astfel la defoliere prematură.
5. Putregaiul cenușiu
Boala zmeurului cauzată de ciuperca Botrytis cinerea, numită și putregaiul cenușiu, este favorizată de umiditatea excesivă. Aceasta atacă fructele și florile plantelor de zmeur, lăsând pete brune acoperite cu un puf cenușiu de mucegai pe suprafața fructelor afectate și transformându-le în fructe moi și zemoase. Florile zmeurului pot fi, de asemenea, afectate de putregaiul cenușiu, manifestându-se prin brunificarea și ofilirea acestora, acoperite de mucegaiul cenușiu.
6. Septorioza
Este o boală cauzată de ciuperca Septoria rubi sin. Mycosphaerella rubi, care atacă frunzele, petiolul frunzelor și lastarii tineri ai plantelor de zmeur. Septorioza se manifestă prin apariția petelor cu diametrul de 2-4 mm, de culoare maro, apoi gri, înconjurată de zone inguste de culoare roșie.
7. Mumificarea fructelor
Cunoscută sub numele de monilioza, mumificare fructelor este o boală cauzată de ciuperca Monilinia fructigena, care atacă frunzele coapte și dezvoltate, afectând în cele din urmă fructele chiar și după recoltare. Fructele lăsate nedezlipite de pe planta, se transformă în mumii, asigurând astfel transmiterea bolii de la un an la altul.
8. Focul bacterian al rozaceelor
Este o boală bacteriană întâlnită și la plantele de zmeur, cauzată de bacteria Erwinia amylovora. Atacul de foc bacterian afectează florile, lastarii și fructele de zmeur. Semnele atacului se observă încă de la inflorit, prin uscarea florilor afectate, decolorarea lastarilor și încrețirea fructelor mici sau pete negre pe fructele mari.
9. Putregaiul fibros al rădăcinilor
Este cauzat de ciuperca Armillaria mellea. Cele mai evidente semne ale bolii sunt colorarea (în culori de toamnă) și căderea prematură a frunzelor și creșterea redusă a plantelor afectate. Plantele afectate pot ajunge să fie inconjurate de ciupercă, trunchiul devine de culoare galben deschis și moale, ducând la moartea plantelor.
10. Antracnoza tulpinilor
este o boală care afectează creșterea și producția plantelor de zmeur, cauzată de ciuperca Elsinoe veneta. Aceasta afectează tulpinile și frunzele plantelor de zmeur. Semnele bolii se pot observa prin apariția unor pete galbene de formă neregulată pe frunze, în centrul cărora apar puncte gri, iar marginea devine de culoare roșu-violet.
11. Mana de sol
Este cauzată de ciupercile din genul Phytophthora spp., este o boală micotică care atacă și plantele de zmeur.