Cum se plantează cartofii de toamnă
Dacă sunteți interesați de cum se plantează cartofii de toamnă, ați ajuns în locul potrivit. Puteți planta o cultură de cartofi de toamnă dacă vă aflați într-o regiune de plantare unde aveți suficient timp rămas în sezonul de creștere. Cartofii preferă vremea rece și, prin urmare, va trebui să plantați vara pentru a fi recoltați la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii. Cartofii de toamnă sunt de fapt mai crocanți și mai fermi decât cei cultivați primăvara și, după recoltare, pot fi păstrați toată iarna dacă sunt depozitați corespunzător.
Cum se plantează cartofii de toamnă
Cele mai multe soiuri de cartofi durează aproximativ 100 – 110 de zile pentru a fi gata, așa că cel mai bun moment pentru a planta este perioada de la sfârșitul lunii iunie-iulie pentru cartofii proaspeți din octombrie. Mai exact, puteți să aflați care e prima dată medie de îngheț și apoi să numărați înapoi 100 – 110 zile. Aceasta ar fi ultima zi în care ați putea să îi plantați în pământ ca să îi puteți crește până la recolta completă.
Desigur, cartofii noi pot fi cultivați pentru o perioadă mai scurtă de timp. Plantați cartofi de toamnă așa cum ați face primăvara. Puneți cartofii la 7-10 cm adâncime în sol. Adâncimea adecvată de plantare este importantă, deoarece plantarea prea adâncă poate determina boli. Acoperiți cartofii cu pământ pe care îl tasați pentru a-i împacheta ferm. Așezați cartofii la o distanță de 25 cm cu rânduri distanțate la 60 cm.
Cartofii de toamnă au cerințe diferite de îngrijire și întreținere față de cei cultivați primăvara. Deoarece sunt de obicei plantați la sfârșitul verii, când temperaturile rămân ridicate, au nevoie de udare regulată, mai ales în perioadele secetoase sau când este vânt. Cu toate acestea, aveți grijă să nu folosiți prea multă apă, ceea ce ar face ca tuberculii să fie susceptibili la putrezire. Fertilizați așa cum ați face la culturile anterioare.
Pregătirea cartofilor de sămânță
Tăiați-vă cartofii în câteva bucăți de 3-6 cm. Includeți cel puțin 1 sau 2 „ochi” pe fiecare piesă. Acesta este punctul de creștere în care apar noile plante. Nu tăiați bucățile prea mari. O bucată mai mică de cartof încurajează planta să devină ocupată și să-și pună rădăcinile proprii, puternice, mai degrabă decât să trăiască din alimentele depozitate în bucata de tubercul.
Lăsați bucățile să se usuce la aer, timp de 24 de ore. Acest lucru întărește stratul exterior al cartofului și îl ajută să reziste bolilor. Vor fi bine fără tratamente chimice dacă solul în care plantați este uscat și cald.
Pregătiți solul
Cu această metodă, nu este nevoie să săpați șanțuri sau să îngrădiți pământ în dealuri. Doar puneți o mistrie plină de compost într-un metru pătrat de pământ într-o zonă însorită și bine drenată a grădinii. Solul ar trebui să fie suficient de afânat pentru ca tuberculii să poată prinde rădăcină ușor. Luați o bucată de cartof de sămânță și apăsați-o ferm în contact cu solul. Asigurați-vă că „ochiul” este cu fața în sus când faceți acest lucru.
Adăugarea mulciului
Construiți o movilă de mulci de 15 cm peste cartof. Udați movila ușor pentru a uda bine mulciul. Acest lucru îl va ajuta să se mențină compact. Păstrați movila uniform umedă. Pe măsură ce se vor vedea cartofii încolțiți prin movilă, începeți să îi hrăniți cu un îngrășământ foliar. Fertilizarea se face o dată pe săptămână până când florile se deschid, apoi opriți hrănirea. Puneți mulci suplimentar în jurul tulpinilor de fiecare dată când acestea au crescut cu încă 15 cm. Cartofii cresc la capetele stolonilor pe care planta le scoate oriunde tulpinile sunt acoperite cu mulci. Deci, în timp, planta va avea tuberculi de mai multe dimensiuni în movilă.
Timpul pentru recoltă
Cea mai bună parte a acestei metode este că puteți obține cartofi NOI fără a deranja planta. Dacă acesta este obiectivul tău pentru cartofii tăi, timpul să mergi după primele recolte de cartofi noi este imediat după ce apar florile. Doar mutați ușor mulciul din drum și scoateți cartofii noi de pe capetele stolonilor cu degetele. Luați doar aproximativ 20 la sută din cartofii noi odată. Lăsați restul să rămână pentru ca planta să nu devină prea stresată.
Continuați să udați plantele pe tot parcursul sezonului pentru a le menține să producă cartofi noi. Dacă preferați să lăsați cartofii să se maturizeze și să devină mai mari, nu mai udați după ce înfloresc. Acest lucru face ca planta să înceapă să se concentreze asupra dezvoltării cartofilor. Apoi, în toamnă, când planta începe să moară, îndepărtați mulciul și recoltați cartofii mari.
De unde cumperi cartofi pentru plantare
Câteva site-uri de unde poți cumpăra cartofi: