Cum să ai camelii mereu frumoase? Sfaturi de îngrijire
Unele camelii sunt acum în plină înflorire, altele își pregătesc mugurii pentru sfârșitul iernii. În orice caz, toate necesită atenție și supraveghere a aspectului, numai așa vom avea întotdeauna camelii frumoase.
Dintre plantele de exterior, cameliile sunt printre cele mai bine vândute alături de alte plante acidofile, cum ar fi azaleele și rododendronii. Dar pentru a avea mereu camelii frumoase, este necesară o îngrijire specifică, mai ales în această perioadă delicată.
De ce ne plac cameliile?
Motivele sunt diferite: valoarea producției de flori, dimensiunile adesea conținute care le fac potrivite și pentru a creșterea în ghivece, cultivarea nu este dificilă și prețul nu este excesiv. În plus, înflorirea poate apărea în diferite perioade ale anului, un fenomen foarte unic pentru plantele aparținând aceluiași gen botanic.
Dintre puținele specii ornamentale în aer liber cu înflorire de toamnă-iarnă, Camelia sasanqua este cu siguranță cea mai valoroasă, pentru frumusețea și abundența florilor produse, capabile să-și deschidă mugurii chiar și atunci când temperaturile rămân aproape de zero mult timp, într-o perioadă cuprinsă între noiembrie și sfârșitul lunii februarie.
Când rigorile iernii sunt pe punctul de a ceda locul primei călduri a primăverii, o altă camelie se pregătește să umple grădinile cu culoare:
Camellia japonica, știută popular drept trandafir japonez, caracterizată printr-un obicei mai puternic arbust-arbore și cu flori cu petale cărnoase, mai numeroase. și cu culori mai variate decât camelia de iarnă.
Deși sunt plante rustice și bine adaptabile la climă rece, pentru a avea întotdeauna camelii frumoase din decembrie până în februarie, plantele trebuie supuse îngrijirii regulate, mai ales dacă sunt exemplare tinere, în ghivece, păstrate în medii semi-protejate (verandă rece , scări, balcon închis …) și dacă sunt în oraș, unde temperaturile medii de iarnă sunt permanent peste medie.
Pentru Camellia sasanqua, de fapt, scopul este de a prelungi cât mai mult posibil înflorirea și de a favoriza o reluare vegetativă ulterioară luxuriantă; pentru Camellia japonica este necesar să se favorizeze o creștere regulată a mugurilor florali și o obținere ulterioară de flori de bună calitate, păstrând cea mai bună stare vegetativă a frunzelor.
Îngrijirea de iarnă pentru camelii
Pentru a obține camelii întotdeauna frumoase, este necesar să garantăm cea mai bună stare a plantelor noastre, evaluând următorii parametri:
Expunere
Toate camelii preferă locuri semi-umbrite și un climat răcoros. În câmpii, mediile expuse în plin soare și căldură ar trebui evitate, în timp ce în zonele de munte mijlociu rezistă bine chiar și în plin soare. Ei tolerează foarte bine răcelile de iarnă și stratul de zăpadă, dar C. japonica suferă de înghețuri târzii de iarnă-începutul primăverii, care pot distruge mugurii sau florile la deschidere; pentru soiul cu flori albe, în faza de pre-înflorire și în prezență la temperaturi scăzute, poate fi necesară protecție nocturnă cu foi nețesute. C. sasanqua, pe de altă parte, este mult mai rezistent la temperaturi scăzute, chiar și în faza de înflorire la mijlocul iernii și nu ar trebui niciodată protejată.
Irigare
Cameliile au nevoie de irigare frecventă, începând de la mijlocul primăverii pentru a favoriza repornirea vegetativă rapidă și în lunile mai calde, când mugurii florali care se vor deschide toamna (C. sasanqua) sau în sezonul următor (C. japonica). Cu toate acestea, suferă de stagnare a apei în substrat, care compromite vitalitatea sistemului radicular. Iarna plantele prezintă necesități reduse de apă, care în orice caz trebuie satisfăcute cu irigare dacă nu plouă, în special pentru C. sasanqua, care este aproape de înflorire. În cazul iernilor uscate, irigarea regulată, o dată pe săptămână, pe frunzele și mugurii florali ai C.japonica, efectuată în cele mai puține ore reci ale zilei, cu apă care nu înghețează, favorizează mărirea regulată a acestora și reduce uscarea și căderea ulterioară a mugurilor închiși.
Reînnoirea solului
Cameliile trebuie să poată crește în sol acid, cu un pH ideal între 5 și 6, în medie grele și fertile, bogate în humus și turbă: aceste condiții sunt esențiale pentru a obține o bună creștere a părților verzi, o dezvoltare regulată muguri și colorare intensă a florilor. Substraturile cu conținut scăzut de acid pot fi corectate cu contribuții abundente și frecvente de turbă pură, începând din ianuarie-februarie: această intervenție trebuie repetată cel puțin încă o dată pe an, la sfârșitul primăverii (pentru C. sasanqua) sau la sfârșitul verii. (pentru C. japonica).
Fertilizare
Cea mai mare nevoie de elemente nutritive apare în perioada anterioară înfloririi, deși, fiind plante veșnic verzi, absorbția substanțelor are loc pe tot parcursul anului, cu singura excepție a perioadelor mai reci și mai cald. Fertilizarea la sfârșitul iernii (februarie-martie) permite plantelor să depășească cu ușurință stresul după înflorire (C. sasanqua) sau să se pregătească pentru o înflorire de primăvară excelentă și valoroasă (C. japonica) sau să rezolve anumite deficiențe nutriționale. Fertilizarea trebuie efectuată cu produse specifice pentru speciile acidofile, granulare sau lichide, în special conținând elemente precum fosfor, fier și cupru.
Ce se întâmplă când cameliile nu sunt fertilizate
Pentru a avea mereu camelii frumoase este necesar să se evite lipsa elementelor nutritive care provoacă situații de suferință, uneori chiar grave. Simptomele încep de obicei să apară în primăvara și vara și persistă, și sunt ușor de recunoscut, chiar și în timpul iernii. Cele mai frecvente sunt:
Deficit de azot
Frunzele mai vechi aproape întotdeauna galbene uniform; planta apare vizibil suferind și creșterea încetinește; se formează puține flori și frunze mai mici decât în mod normal; planta slăbită poate fi atacată de paraziți fungici.
Remedii: folosiți îngrășăminte lichide sau granule bogate în azot, organice, (pentru plantele din containere) sau gunoiul de grajd (pentru cele din câmp deschis).
Deficit de potasiu
Pe cele mai vechi frunze se observă roșeață periferică de formă neregulată și extensie. În cazurile severe, întreaga frunză devine roșie și producția de flori este redusă atât din punct de vedere al numărului, cât și al calității. Este frecventă în solurile calcaroase, nu foarte fertile, cu stagnare persistentă a apei sau când planta se află într-un recipient cu sol vechi.
Remedii: distribuie îngrășăminte bogate în potasiu pe substrat; adăugați în mod regulat turbă în sol; nu exagerații cu irigații.
Combaterea dăunătorilor și bolilor
În timpul iernii, cameliile sunt rareori afectate de adversități parazite.
Insectele încep să apară spre sfârșitul iernii, când temperaturile minime rămân stabile peste zero. Cu toate acestea, pentru plantele adăpostite în medii semi-protejate (sere reci, verande, scări …) este necesar să se acorde atenție.
Afide (maro sau negru)
pe frunzele tinere și pe mugurii florali se dezvoltă colonii de insecte mici care, hrănindu-se cu sucurile plantei, provoacă deformări ale marginilor frunzelor, ruperea petalelor, stoparea dezvoltării, formarea mierii și fumaginei (aspect de funingine-negreala pe frunzele plantelor). Atacurile sunt mai frecvente la exemplarele tinere, la cele prea fertilizate cu azot și la soiurile cu flori deschise (albe, roz).
APĂRARE: numai dacă planta este puternic afectată, este necesar să se trateze cu insecticide aficide (pe bază de piretru, neem sau deltametrină) și să se elimine porțiunile cele mai grav afectate.
Ca măsură preventivă, pentru plantele din medii semi-protejate, reduceți fertilizarea cu azot care, dacă este în exces, favorizează dezvoltarea țesuturilor verzi prea moi, deci mai sensibile la atacurile afidelor. De asemenea, este posibil să se utilizeze produse de origine naturală (control biologic) care au o acțiune respingătoare sau deranjantă împotriva afidelor, precum: infuzie de usturoi sau pelin, decoct de coadă de cal, macerat de urzică, soluție apoasă de nicotină.
Otiorhynchus (gărgărița viței neagră)
Dacă dantelă sau eroziuni semicirculare sunt observate pe marginile frunzelor, acestea sunt cauzate de un gândac lung de 8-10 mm cu corp negru. Acestea se hrănesc în timpul nopții lunilor de vară, în timp ce în timpul zilei rămân ascunse în stratul de suprafață al solului. Deteriorarea poate fi foarte gravă și poate provoca pierderea vigurii vegetative, degradarea, deshidratarea și blocarea înfloririi.
APĂRARE: insecticidele utilizate în mod normal în casă nu sunt foarte eficiente împotriva acestei insecte. Lupta trebuie efectuată împotriva formelor larvare, prezente în sol primăvara și sfârșitul verii, prin distribuirea la sol, începând aproximativ din februarie-martie, a unor organisme microscopice utile (viermi numiți „nematode”) care se hrănesc cu ele (lupta biologică) .
În sezonul rece, atacurile fungice sunt mai probabile, care sunt păstrate în forme de supraviețuire (spori, miceliu) care așteaptă să se reactiveze la începutul primăverii. Tratamentele pesticide sunt rare în timpul lunilor mai reci, cu excepția plantelor păstrate în gospodărie în ghivece și în mediul semiprotejat: holuri, verande, terase sau balcoane închise.
Fumagina
Pe părțile superioare ale frunzelor se constată prezența unor mase prăfuite sau uleioase de culoare negricioasă; acoperirea de către masele fungice împiedică iluminarea foilor și poate efectua corect schimburi de gaze cu aerul. Aceasta implică o deteriorare vegetativă a porțiunilor afectate și formarea de flori mici sau chiar lipsa producției de muguri de flori. Infecția este favorizată de un mediu excesiv de umed și afectează în principal C. sasanqua.
APĂRARE: în cazul incrustărilor extinse de suprafață, este recomandabil să spălați părțile afectate cu o soluție de apă și săpun Marsilia și apoi să clătiți bine, apoi să le tratați cu produse pe bază de cupru.
Prevenire: este esențială combaterea insectelor care se află la originea răspândirii fumaginei.
Pete de frunze
Pe marginile frunzelor apar zone întunecate și maronii, de cele mai multe ori de formă circulară, adesea înconjurate de mucegai. Infecțiile sunt favorizate de climatul umed și sunt mai frecvente la plantele cultivate în sol cu conținut scăzut de aciditate. În cazul atacurilor puternice, frunzele afectate se usucă complet, rămânând atașate de tulpini.
APĂRARE: tratați cu produse pe bază de cupru (oxiclorură de cupru, amestec Bordeaux) la prima apariție a simptomelor sau mai specifice (pe bază de tebuconazol).
Muguri uscați
mugurii se ofilesc mai întâi, apoi devin maronii și uscați, rămânând atașați de plantă sau căzând.
APĂRARE: dacă se datorează uscăciunii mediului, deci deshidratării țesuturilor, se recomandă restabilirea conținutului adecvat de apă, prin irigare regulată și nebulizări foliare; dacă, pe de altă parte este cauzată de ciuperci, trebuie tratată cu produse pe bază de cupru (sau tebuconazol în cele mai grave cazuri).
De unde cumperi plante de camelie pentru plantare
Iată o listă scurtă de unde poți cumpăra plante de camelie pentru plantare: