Cum se depozitează corect fructele și legumele pentru iarnă
Acum că ai cultivat și recoltat legume proaspete, frumoase din grădină, cum le vei păstra? Ideal e să folosești o pivniță sau beci însă nu toată lumea are așa ceva. Le poți conserva, încercând tot felul de rețete sau le poți depozita în congelator. Iată, însă și alte modalități de a vă păstra recolta pentru a vă păstra fructele și legumele gata de mâncat în lunile de iarnă!
Pe vremea bunicilor, majoritatea caselor aveau undeva în casă o pivniță sau un beci, o cameră rece în principiu. Casele moderne de astăzi nu includ această caracteristică și se mândresc că au subsoluri calde, uscate, finisate, în loc de pivnițe reci și umede cu podele de pământ (dintr-un motiv bun!).
Deci, cum păstrați culturi precum dovleceii de iarnă, sfecla, morcovii, ceapa, cartofii dulci și varza, care ar fi fost păstrate în mod tradițional într-un beci? Dacă nu sunteți gata să investiți în construirea unuia, iată sfaturi despre cum să vă păstrați recolta din grădină pe timpul iernii.
Alternative la beciuri
Mai întâi, găsește un loc răcoros și uscat în casa ta:
- Există vreo cameră din casa ta sub 15°C, dar peste limita de îngheț?
- Ai un dulap pe un perete exterior?
- Puteți secționa cel mai tare colț al pivniței sau al mansardei?
- Aveți o verandă neîncălzită sau un antreu?
- Ce zici de folosirea frigiderelor pentru picnic sau a unui coș de gunoi curat din metal, cu izolație, într-un garaj sau magazie neîncălzită?
Cum să păstrați diferite legume
Diferite fructe și legume au nevoie de temperaturi și niveluri de umiditate diferite pentru o păstrare cu succes. Există patru grupuri de bază:
Grupa 1: rece și umedă
Acestor culturi de rădăcinoase le place rece, 0° până la 4,5°C și au nevoie de condiții foarte umede (90% umiditate). Ele pot fi depozitate într-un subsol – sau poate într-un garaj – dar vor trebui acoperite cu materiale de ambalare, cum ar fi nisip sau mușchi de turbă. Acest material trebuie menținut apoi umed (nu ud!). Puteți folosi o sticlă cu pulverizator pentru a adăuga umiditate după cum este necesar.
- Culegeți legumele rădăcinoase înainte ca temperatura să scadă sub -4°C, îndepărtați pământul (nu le spălați), tăiați vârfurile la 2-3 cm și lăsați rădăcinile intacte.
- Împachetați sfecla, morcovi, napi, ridichi în nisip umed, mușchi de turbă sau rumeguș, astfel încât să nu se atingă.
- Țelina este cel mai bine păstrată dacă este smulsă din rădăcini și depozitată în poziție verticală cu rădăcinile în nisip umed .
Grupa 2: rece și uscat
Rece, dar mai uscat: Acest grup preferă 0 ° până la 4,5 ° C dar 60 până la 70% umiditate.
- Merele, perele, varza, varza de Bruxelles și cartofii pot fi depozitate în același loc cu legumele rădăcinoase, atâta timp cât li se oferă o circulație suplimentară a aerului pentru a le menține mai uscate.
- Pentru mere și pere: mulți grădinari sfătuiesc să se împacheteze fiecare fruct în ziar pentru a le ajuta să se păstreze mai mult timp și pentru a descuraja orice putregai să se răspândească.
- Varza și varza de Bruxelles pot fi smulse și replantate într-o găleată sau într-o pungă de pământ umed.
- Cartofii au nevoie de întuneric și de un loc mai aproape de 4,5 ° C.
- Izolați merele în propriul recipient, deoarece degajă etilenă care poate strica fructele și, de asemenea, absorb arome puternice precum varza.
- Perele se țin mai întâi la 10° până la 21°C într-un loc uscat și aerisit timp de o săptămână înainte de a le depozita la 0°C.
Grupa 3: rece și uscată
Acestea necesită condiții răcoroase, între 0° până la 10°C și uscate sub 60% umiditate.
- Ceapa , usturoiul și eșalota se păstrează cel mai bine într-o cameră sau dulap uscat, neîncălzit.
- Înainte de a le depozita, uscați-le timp de aproximativ două săptămâni într-un loc aerisit înainte de a le împleti sau a le agăța în pungi de plasă.
- De asemenea, pot fi depozitate în cutii puțin adânci sau coșuri adânci de cel mult două straturi.
Grupa 4: Puțin mai caldă și uscată
Această grupare are nevoie de temperaturi puțin mai calde, 10 ° până la 15 ° C și condiții uscate (60% umiditate).
- Cartofii dulci , dovlecii de iarnă au nevoie de fapt de condiții puțin mai calde pentru a-și păstra textura. Ele pot fi păstrate într-un subsol uscat sau într-un dulap din casă care este sub temperatura camerei.
- Dovlecii și cartofii dulci trebuie să fie tratați diferit înainte de depozitare. Pentru dovlecei, lăsați tulpinile intacte și țineți-i timp de două săptămâni la temperaturi normale, pentru a usca și a întări coaja înainte de depozitare. Cartofii dulci trebuie să fie și ei ținuți la o temperatură ridicată 26°–32°C timp de 5–10 zile înainte de depozitare și nu-i lăsați să scadă sub 10°C în depozitare.
- Ambele vor rezista mai mult dacă nu sunt îngrămădite prea mult și au o bună circulație a aerului.
Alte opțiuni de depozitare
- Frigidere : Depozitarea în frigider este o opțiune excelentă pentru produsele care necesită condiții reci și umede sau reci și uscate.
- Lăsați în pământ : până când pământul îngheață, puteți depozita culturi precum sfecla, morcovi, napi, cartofi și ridichi chiar în paturile din grădină. Acoperiți-le cu o cantitate bună de fân sau paie. Ele pot fi apoi săpate după cum este necesar sau până când pământul îngheață.
- Prelungiți sezonul : Folosiți mini solarii, tuneluri cu folie sau sere pentru a menține legumele să producă cel puțin câteva săptămâni.
- Faceți o grroapă : în loc să construiți un beci, săpați gropi în pământul dur pentru a stoca varza, cartofii și alte legume rădăcinoase. Folosiți paie între fiecare legumă. Acoperiți cu un strat gros de paie și apoi pământ pentru a le feri de îngheț. Apoi, acoperiți din nou cu mai multe paie (un balot sau două).
Verificați des legumele și fructele depozitate
Din păcate nu poți depozita la sfârșitul toamnei legumele și fructele și apoi să uiți de ele. Asigurați-vă că verificați regulat produsele depozitate și îndepărtați orice a început să se strice! Dacă nu, putregaiul se va răspândi la restul. Mai întoarceți produsele de pe oparte pe alta, dacă e nevoie și schimbați-le locul dacă nu le priește, e prea rece/cald sau prea umed/uscat.