Curățarea grădinii toamna: când se începe și ce trebuie făcut
Iată o listă pentru curățarea grădinii de legume, cu 11 sarcini de făcut toamna, înainte ca vremea să devină prea rece. Dacă nu știți să faceți curățenie toamna, veți afla din acest articol că vă face viața mult mai ușoară primăvara și este, de asemenea, mai bine să faceți curățenie pentru sănătatea grădinii dvs.
Când să începeți curățarea grădinii toamna
Curățenia de toamnă în grădina de legume este o activitate importantă pentru a pregăti solul și plantele pentru iarnă. În general, se începe curățenia de toamnă după ce se recoltează ultimele legume și fructe, în funcție de climat și de speciile cultivate. Unii grădinari preferă să înceapă curățenia de toamnă mai devreme, în septembrie sau octombrie, pentru a evita înghețul și bolile.
Alții așteaptă până în noiembrie sau decembrie, pentru a beneficia de efectele benefice ale frunzelor căzute și ale resturilor vegetale. Indiferent de momentul ales, curățenia de toamnă presupune câteva pași esențiali: îndepărtarea plantelor bolnave sau uscate, aratul sau afânarea solului, aplicarea îngrășămintelor organice sau minerale, acoperirea solului cu mulci sau paie, protejarea plantelor perene sau sensibile și pregătirea unor adăposturi pentru păsări și insecte benefice.
11 pași pentru curățarea grădinii de legume toamna
1. Îndepărtați plantele și resturile uzate
Orice plante bolnave trebuie îndepărtate și eliminate în coșul de gunoi, niciodată adăugate la compost. De asemenea, îndepărtați orice plante moarte care vor invita boli și insecte. Tăiați fasolea și mazărea la nivelul solului, lăsându-și rădăcinile fixatoare de azot în sol pentru a hrăni culturile de anul viitor. Ele sunt considerate plante siderate de mare valoare.
2. Produceți-vă compostul
Rupeți sau tăiați plantele în bucăți mai mici și începeți (sau adăugați la) o grămadă de compost. Imaginați-vă materia organică bogată pe care o puteți adăuga înapoi în grădină! Compostați totul, cu excepția cazului în care pantele sunt bolnave. Dacă acestea dvs. au afectate, puneți-le în saci și scoateți acele plante de pe proprietatea dvs. Nu doriți să adăugați nimic la grămada de compost care ar putea adăposti boli sau insecte.
3. Curățarea grădinii de buruieni. Faceți o ultimă plivire
Mulți grădinari noi nu știu că plivitul este mai important la sfârșitul verii și toamnei decât în orice alt moment! O buruiană lăsată să se maturizeze poate produce mii de semințe care vor crește în alte buruieni pentru a vă chinui anul viitor, așa că pliviți grădina pentru ultima dată înainte de a renunța.
Nu lăsați niciodată buruienile să rămână în paturile de grădină. Dacă solul este dur și uscat, udați grădina cu câteva ore înainte de a plivi. Acest lucru va ajuta la slăbirea solului și va face plivitul mult mai ușor.
4. Planificați noi paturi de grădină
Toamna este un moment minunat pentru a crea noi paturi de plantare. Nu este nevoie de săpături! Doar folosiți motocoasa pentru tăierea plantelor cât mai de jos posibil, apoi acoperiți zona cu un strat gros de ziare. Acoperiți hârtiile cu un strat de compost și acoperiți-le cu o mulțime de frunze tocate. În primăvară veți avea un nou pat minunat de plantare plin de râme.
5. Utilizați frunzele uscate după curățarea grădinii
Nu aruncați frunzele uscate! Sunt un mulci natural pentru grădina dvs. și o sursă excelentă de nutriție a solului. Puneți-le peste straturile abia golite. Acest lucru oferă mulci de toamnă și de iarnă care va îmbunătăți solul. De asemenea, lăsați câteva grămezi de frunze în locuri îndepărtate pentru a oferi adăpost pentru polenizatori care iernează, insecte benefice și animale sălbatice. Aceste grămezi pot crea, de asemenea, compost de frunze pentru primăvara următoare.
6. Protejați pomii fructiferi de dăunători
Cosiți în jurul pomilor fructiferi pentru ultima dată pentru a descuraja șoarecii să cuibărească acolo. Instalați apărători pentru rozătoare din plasă fină în jurul bazei pomilor fructiferi pentru a împiedica șoarecii să mănânce coaja și să omoare copacii peste iarnă.
7. Hrăniți și protejați solul grădinii
Solul trebuie să fie completat cu compost matur sau materie organică toamna, deoarece microorganismele îl vor descompune pe tot parcursul iernii. După ce grădina dvs. a intrat în stare latentă, amestecați ușor materia organică în partea superioară de 10 până la 15 centimetri a paturilor, astfel încât, atunci când sosește primăvara, să puteți planta imediat. O altă opțiune este de a planta culturi de siderate pentru a îmbogăți solul peste iarnă.
Cum aleg sideratele potrivite pentru grădina mea, în funcție de sol?
8. Luați în considerare rotația culturilor
Dacă nu ați făcut deja acest lucru, acum este momentul să notați ce plante au fost cultivate în grădina dvs. de legume. Nu te baza pe memoria ta! Acest lucru va ajuta la planificarea plantării de anul viitor. Nu este niciodată bine să crești plante din aceeași familie în același loc an de an. Nu numai că permite dăunătorilor și bolilor specifice familiei respective să se înrădăcineze, ci și epuizează solul de aceleași substanțe nutritive în fiecare an.
9. Testați și îmbunătățiți solul
În timp ce vorbim despre nutrienți, toamna este un moment excelent pentru a vă testa solul pentru a vedea dacă a fost lipsit de nutrienți sau are un pH care nu este ideal pentru cultivarea plantelor pe care le aveți. Folosiți testere de la magazinele de grădinărit. Înarmat cu recomandările din test, puteți aplica cantitățile potrivite de îngrășăminte corespunzătoare în această toamnă, astfel încât acestea să aibă timp să se descompună și să fie disponibile pentru plantele dvs. primăvara viitoare. Fără presupuneri sau greșeli costisitoare.
10. Plantați usturoi
Octombrie și noiembrie sunt cel mai bun moment pentru a planta usturoi. Scopul este de a planta după ce temperaturile au scăzut semnificativ, dar înainte ca solul să înghețe. Dacă usturoiul este plantat prea devreme, va încolți înainte de începerea iernii, lăsând planta susceptibilă la daune cauzate de frig și îngheț. Dacă încercați să-l plantați prea târziu (mai ales în climă mai rece), solul poate fi prea înghețat pentru a săpa! Usturoiul are nevoie de temperaturi scăzute pentru a produce randamente uriașe.
11. Îndepărtați și întrețineți suporturile plantelor din grădină
Îndepărtați toate suporturile, cum ar fi aracii, plasele și alte obiecte folosite pentru susținerea plantelor Spălați-le de pământ apoi pulverizați-le cu o soluție de 2 părți apă cu una de înălbitor pentru a ucide orice boală. Păstrați-le în interior.
Curățați orice plante perene care au frunze moarte sau bolnave și în restul grădinii (de flori sau de pe alei). Puteți să permiteți majorității plantelor perene (nu buruienilor dăunătoare) să rămână netăiate în timpul iernii ca sursă de semințe și habitat pentru polenizatori.