Realizarea unui compostor pentru grădină
Realizarea unui compostor pentru grădină este utilă pentru transformarea deșeurilor de grădină și de la bucătărie în sol fertil. Cu toate acestea, sunt necesare câteva măsuri de precauție: asigurați aerisirea materialului, alegeți bine deșeurile care trebuie introduse și aveți mare răbdare.
Pentru a face un compost de grădină excelent, este necesar să folosiți un compostor eficient, ținând cont de mecanismele cu care se declanșează procesul care ajută materia organică să se descompună rapid, fără a deveni pur și simplu o grămadă de vegetație în putrefacție.
Locul potrivit pentru compostorul de grădină
În primul rând, compostorul va fi amenajat într-un loc protejat pe un teren permeabil care este semi-umbrit vara și mai ferit de curent iarna; o sugestie bună ar putea fi să-l construiești sau să-l așezi la adăpostul unui copac care își pierde frunzele în timpul iernii.
Este rezonabil să amplasați compostorul la țară la 9-10 m de casă și la 18-20 m de apă.
Declanșatorul
Pentru ca procesul de compostare să fie declanșat de ciuperci și bacterii, nu trebuie să lipsească azotul, aerul și un anumit grad de umiditate.
- pentru a garanta prezența aerului, este important să existe grile de deschidere pe laterale și la baza compostorului;
- în ceea ce privește umiditatea, adăugați doar apă pentru a uda amestecul atunci când acesta pare prea uscat;
- azotul poate fi adăugat prin introducerea în compost a ierbii proaspăt tăiate , îngrășăminte, ciorchini de urzici tinere sau activatori specifici.
Ce să puneți la compostat
Compostorul este creat pentru a recicla deșeurile organice produse atât în bucătărie, cât și în grădină, dar este important să fii atent la ce alegi să pui în compost și de ce trebuie să te ferești.
- Toate deșeurile din grădină pot fi folosite dar nu trebuie să fi fost tratate cu erbicide în niciun fel sau să fi prezentat semne de boli, dăunători sau infecții.
- Din bucătărie este bine să selectați pentru compost coji de ouă, resturi de legume și fructe în general, zaț de cafea sau frunze de ceai folosite, pâine uscată, resturi alimentare precum carne sau pește.
- De asemenea, puteți adăuga deșeuri menajere organice la compost, cum ar fi hârtie neimprimată (gri), buchete de flori ofilite, substrat pentru flori după transplantul de plante, frunze de flori în ghivece, lână naturală, pene sau păr.
- Pe de altă parte, iarba tăiată, florile uscate, resturi mărunțite ale arborilor și arbuștilor, frunzele e recomandat să se composteze.
- Cenușa din sobă sau șemineu, dar numai dacă provine din arderea lemnului brut, natural (nu PAL, vopsit, lipit, lăcuit).
- Nu trebuie să aruncați deșeurile animale în compostor, adică carne, oase, piei, grăsimi, dar și produse lactate. Nu numai că pot fi folosite ca momeală pentru muște și animale sălbatice, dar se descompun și din cauza putrezirii și pot provoca un miros neplăcut de compostor.
- S-a dovedit că prezența citricelor în compostor are un efect negativ asupra microorganismelor micro și macro-compostatoare
Cum se face compostarea
Este necesar să așezați deșeurile în straturi – stratul de deșeuri nu trebuie să fie mai mare de 30-50 cm, apoi acoperiți cu un strat de pământ de 5-10 cm. Introduceți un strat de deșeuri uscate și verzi. Amestecați compostul o dată sau de două ori pe lună, udați în zilele uscate.
Partea superioară a gropii este acoperită cu folie sau capac. Da, mai întâi, procesul de degradare va fi mai rapid, mirosul nu se va răspândi. Capacul va împiedica pătrunderea animalelor mici în cutie sau groapă (pot fi ademeniți de resturile de mâncare) și va împiedica roiul de muște și insecte în jurul grămezii.
Elementele aruncate în amestec vor fi zdrobite din când în când cu ajutorul unei greble sau furci și compactate până la marginea recipientului.
Timpul de maturare variază de la una la șase luni. Odată plină, cutia poate fi acoperită cu un strat de sol de 5 cm și lăsată să se odihnească. Poate fi folosit numai atunci când culoarea materialului conținut a devenit maro, iar consistența se sfărâmă. Compostul care nu este încă matur poate fi folosit ca bază pentru crearea celui nou.
Procesul de conversie a ierbii, alimentelor și deșeurilor menajere în îngrășăminte organice este împărțit în mod convențional în trei părți:
Descompunerea
În această etapă, deșeurile se încălzesc în interiorul grămezii, își schimbă structura și se îmbogățesc cu substanțe utile. Ca urmare a transformării, în compost apar microorganisme benefice, ciuperci și râme, care accelerează procesarea masei în îngrășământ.
Formarea humusului
În această etapă, este important să se asigure aerisirea grămezii, deoarece fără oxigen, microorganismele care organizează și desfășoară procesul de maturare a compostului pot muri. Pentru a asigura accesul la aer, masa este amestecată cu o furcă sau o lopată;
Mineralizare
în stadiul mineralizării are loc descompunerea compușilor azotati, iar humusul trece în forme minerale. Procesul atinge valoarea maximă după un an de îmbătrânire a compostului.
Compostor pentru grădină – poți face si tu unul
Există multe coșuri de compostare pe piață, dar dacă aveți o dexteritate bună și vă place să lucrați în grădină, nu va fi dificil să faceți una perfectă. Cel mai bun mod este să asamblați scânduri de lemn aspre care nu sunt tratate în niciun fel. Ca alternativă la lemnul cumpărat, este posibilă și realizarea de containere din următoarele materiale:
- scânduri de lemn;
- paleți;
- butoaie din plastic;
- cutii cu fructe;
- lamele;
- colțuri metalice;
- plastic;
- polietilenă:
- Rabitz;
- paleți;
- butoaie;
- placaj;
- ardezie